5 αλήθειες που πρέπει να αποδεχτούμε

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι δημιούργημα δικό μας. Είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου γενικά που έχει όμως τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα που είναι σχεδόν αδύνατον για έναν μόνο να τα γνωρίσει και κατανοήσει όλα. Ο καθένας μας είναι μια μοναδική προσωπικότητα και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Φανταστείτε πόσες πολλές οπτικές γωνιές υπάρχουν για να αντιληφθούμε το ίδιο πράγμα. Ρίχνοντας μια μάτια στη συνέχεια, ίσως να δείτε κάτι που να συμπίπτει με τη δίκη σας λογική, που δεν το παραδεχόμαστε συχνά και που μπορεί να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.
1. Οι άνθρωποι κρίνουν. Φυσικά και κρίνουν. Δεν αποτελεί δα και φοβερό μυστικό αυτό. Ενίοτε όχι απλά κρίνουν, αλλά κατακρίνουν, προδικάζουν και καταδικάζουν, χωρίς να έχουν σφαιρική άποψη για ένα θέμα ή χωρίς να τους αφορά/επηρεάζει. Γιατί το κάνουν αυτό? Γιατί μπορούν. Όλοι δηλαδή το κάνουν. Όσο και να προσπαθούμε να ασχοληθούμε μόνο με ζητήματα του εαυτού μας, είναι αναπόφευκτο να σχηματίσουμε άποψη για κάποιον και κατ’ επέκταση να τον κρίνουμε. Η διαφορά είναι αν και κατά πόσο καταφέρνει ο καθένας να κρατήσει την άποψη αυτή για τον εαυτό του και να μην τη μοιράζεται με τρίτους, ώστε να κάνει κριτική.
2. Τα χρήματα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων. Φυσικά δεν είναι το παν. Αλλά είναι γεγονός ότι όταν υπάρχουν, βελτιώνουν πολλές συνθήκες. Άλλωστε μοχθούμε καθημερινά για να τα αποκτήσουμε, όχι μόνο για λούσα και καλοπέραση, αλλά πρωτίστως για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Σκεφτείτε πόσες σπουδές έχει κάνει ο καθένας από εμάς για να αποκτήσει ένα καλύτερο μέλλον, συνεπώς και καλύτερα χρήματα. Δεν το πάω σε άλλο επίπεδο, δεν εννοώ να γίνουμε υλιστές. Έτσι κι αλλιώς, σαν τις αξίες και τα συναισθήματα δεν έχει, αλλά είναι ένα μέσο που κάνει τη ζωή μας πιο άνετη.
3. Όλα περνάνε. Πφφφφ μεγααααλη συζήτηση. Από πού να αρχίσω?! Έμεινες σε ένα μάθημα? Δεν πειράζει, θα το περάσεις την επόμενη φορά. Χώρισες με κάποιον/α? Δεν πειράζει, όσο και να θες να σε καταπιεί η Γη τώρα, μόλις βρεθεί το επόμενο πρόσωπο, θα περάσει. Φεύγει από τη ζωή κάποιος δικός σου? Πονάει αλήθεια πολύ, αλλά σιγά σιγά με τον καιρό ο πόνος θα απαλυνθεί και θα περάσει. Ο χρόνος είναι το πιο ανελέητο πράγμα, είναι μια μη σχετική έννοια που κατασκεύασε ο άνθρωπος για να σχετίσει τη ζωή του. Υπάρχει ένα απόφθεγμα που λέει ότι «ο χρόνος είναι γιατρός». Κατά την άποψη μου ισχύει με συγκεκριμένο τρόπο. Ο χρόνος όντως επουλώνει τις πληγές ενδεχομένως που αποκτά μια ψυχή, δεν τις εξαλείφει όμως όπως πιστεύεται γενικά. Οι ουλές που μένουν σε μαθαίνουν να ζεις μαζί τους, σε κάνουν πιο δυνατό. Γι’ αυτό μην ανησυχείς, όλα περνάνε.
4. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Γενικά όλα τα γεγονότα είναι αλληλένδετα. Η κάθε πράξη σηματοδοτεί την επόμενη που θα ακολουθήσει. Θέλετε να το πούμε τύχη? Κάρμα? Θεό? Ανώτερη δύναμη? Όπως και να το πούμε, είναι γεγονός ότι πώς τα φέρνει η ζωή και γίνεται ένα ντόμινο γεγονότων. Θες κάτι τώρα οπωσδήποτε και δεν συμβαίνει. Απορείς γιατί δεν σου συμβαίνει. Έρχεται κάτι άλλο στη θέση του καλό ή κακό και αντιλαμβάνεσαι τον λόγο που δεν σου συνέβη αυτό που επιθυμούσες. Τίποτα λοιπόν δεν γίνεται χωρίς λόγο, ακόμα κι αν αυτό καμία φορά παραμένει για εμάς άγνωστο.
5. Άλλο εξυπνάδα και άλλο πονηριά. Ίσως για μένα αυτό να είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα. Έξυπνος θεωρείται ένας άνθρωπος ο οποίος διαθέτει ευφυΐα και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται πράγματα αμέσως. Πονηρός από την άλλη θεωρείται ναι μεν ο έξυπνος άνθρωπος αλλά με μια δόση κακιάς. Οι πράξεις ενός έξυπνου ανθρώπου αν μη τι άλλο διέπονται από καλοσύνη, από θετικότητα. Σε αντίθεση με τις πράξεις ενός πονηρού ανθρώπου που διέπονται από κακιά. Ο έξυπνος αποφεύγει τις παγίδες για τον εαυτό του, σε αντίθεση με τον πονηρό ο οποίος προσπαθεί να ανταπεξέλθει εις βάρος των άλλων.
Δεν ξέρω για εσάς, για εμένα πάντως τα παραπάνω αποτελούν αληθινά γεγονότα, τα οποία πολλές φορές ο άνθρωπος αρνείται να παραδεχτεί. Δυστυχώς όλα έχουν μεγάλη δόση ρεαλισμού. Η αλήθεια εξάλλου είναι γλυκόπικρη - κι αυτό είναι μια ακόμα αλήθεια.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις