Γιατί κάθε χρόνο και πιο νωρίς Χριστούγεννα;;

1η του Δεκέμβρη σήμερα. Ε αν δεν γραφτεί ένα άρθρο σήμερα, πότε δηλαδή να γραφτεί;;

Η αφορμή γι' αυτό το άρθρο μου δόθηκε στις αρχές του Οκτώβρη. Ναι, ναι, μην απορείτε, τότε άρχισα να σκέφτομαι γιατί ξεκινά πλέον η περίοδος των Χριστουγέννων τόσο νωρίς. Κι αυτό, διότι, προ lockdown, και όντας τα μαγαζιά ανοικτά, αρχές Οκτώβρη με κοντομάνικα ακόμα, επισκέφτηκα γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων (γκουχ..γκουχ..καταλάβατε ποιο λέω..this is not sponsored!!) και ήδη είχαν απλώσει παντού τα χριστουγεννιάτικα!! Αρχικά ενθουσιάστηκα σαν μικρό παιδί και κοιτούσα με τεράστια μάτια γύρω γύρω, αφού τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου εποχή. Έπειτα όμως άρχισα να προβληματίζομαι, και στο τέλος, κάπου μέσα μου ίσως να αναπτύχθηκε ένα μικρό συναίσθημα λύπης.  Μα γιατί φέτος ξεκίνησαν τόσο νωρίς τα Χριστούγεννα..

Πέρασαν πολλοί λόγοι από το μυαλό μου. Πρώτα σκέφτηκα ότι ίσως και λόγω του πρώτου lockdown, κάπως γίνεται μία προσπάθεια να συνεφέρουν οι επιχειρήσεις τα οικονομικά τους. Ότι δηλαδή προσπαθούν να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό και να το παρακινήσουν να αγοράσει περισσότερα αγαθά. Εντάξει, ήταν μία βάσιμη σκέψη αυτή. Αλλά δεν με κάλυψε.

Στη συνέχεια, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να υπάρχουν τελικά κι άλλοι που αγαπούν τα Χριστούγεννα σαν εμένα και είπαν να το χαρούν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια, αυτή η σκέψη δεν κράτησε και πολύ, καθώς ανακοινώθηκε σύντομα το δεύτερο lockdown. Και τότε σκέφτηκα κάτι άλλο, που καθόλου δεν μου άρεσε, αλλά νομίζω ότι απαντά ακριβώς στον τίτλο αυτού εδώ του άρθρου.

Οι άνθρωποι δεν είναι και πολύ ευτυχισμένοι. Και προσπαθούν να βρουν λόγους να χαρούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που στολίζουν νωρίτερα, γίνονται πιο ευτυχισμένοι. Τα Χριστούγεννα, κατά γενική ομολογία, αποτελούν μια ιδιαίτερα ευχάριστη γιορτή. Ο συνδυασμός της εορταστικής ατμόσφαιρας, των γιορτινών εδεσμάτων και της συγκέντρωσης όλων των αγαπημένων προσώπων τις χρονιάρες αυτές ημέρες, θεωρώ ότι για τους ανθρώπους είναι σαν φάρμακο για την ψυχή τους. Διότι τέτοιες περιόδους περιμένεις να μαζευτείς με όλους τους αγαπημένους σου. Τώρα;; Τώρα άντε τα εδέσματα λίγο πολύ θα τα απολαύσουμε (μόνοι μας), άντε και την εορταστική ατμόσφαιρα με το στολισμένο σπίτι (μόνοι μας πάλι). Αλλά τους δικούς μας ανθρώπους;; Με όλο αυτό που μας συμβαίνει με την πανδημία;; Πού να πας;;

Γι' αυτό και η όλη προσπάθεια εορτασμού των Χριστουγέννων νωρίτερα. Και φυσικά η προσπάθεια βελτίωσης των συναισθημάτων μας. Ακούγεται λίγο θλιβερό όλο αυτό, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό μέρος της αλήθειας. Μία τόσο όμορφη και οικογενειακή γιορτή, φέτος κρύβει κάτι παραπάνω. Κρύβει λίγο μοναξιά, λίγο αγωνία, λίγο λύπη. 

Σας παρακινώ, όταν επιτέλους βγούμε από αυτή την κατάσταση, να αγκαλιάσετε όλους εκείνους που δεν θα καταφέρετε να έχετε δίπλα σας φέτος τα Χριστούγεννα. Και η αγκαλιά αυτή, ας κρατήσει λίγο παραπάνω.. Έτσι, σαν να βάλατε λίγο τόκο, επειδή δεν παραδόθηκε στην ώρα της στον παραλήπτη της. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Αγάπη.

Ειρήνη.

Ευημερία.

Και λίγο τύχη..




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις