Χριστούγεννα στη Βιέννη


Όχι, δεν πρόκειται να μιλήσουμε για το γνωστό τσάι, ούτε να κάνουμε διαφήμιση κάποιου πρακτορείου ταξιδιών. Πρόκειται να σας περιγράψω την πραγματοποίηση του παιδικού μου ονείρου τα περσινά Χριστούγεννα. Ποιος δεν έχει λαχταρήσει την περίοδο των Χριστουγέννων να την περάσει σε αυτή τη μαγευτική πόλη!! Έλα, μην λες ψέματα ότι δεν το σκέφτηκες ποτέ!! Τι να πρώτο περιγράψω?? Ειλικρινά, αναπολώντας το ταξίδι αυτό ξεφυτρώνει ένα διααααπλατο χαμόγελο στο πρόσωπο μου σαν να προβάρω σκηνή σε διαφήμιση οδοντόκρεμας. Δεν ξέρω για εσάς, για εμένα πάντως ήταν όνειρο ζωής να επισκεφτώ τη Βιέννη, και δη την περίοδο των Χριστουγέννων. Ειλικρινά, από παιδί θυμάμαι τη στιγμή εκείνη που η μητέρα μου και η εργοδότρια της μου ανακοίνωσαν ότι η άδεια της μητέρας μου θα ξεκινούσε λίγο νωρίτερα από το κανονικό διότι θα περνούσε ( η εργοδότρια ) τα Χριστούγεννα στην εν λόγω πόλη και το πόσα κλάματα έβαλα παρακαλώντας να πάμε και μεις μαζί!! Θυμάμαι επίσης ότι ησύχασα μόνο όταν μου υποσχέθηκε με πολύ χαρά ότι θα μου έφερνε την πριγκίπισσα Σίσσυ ανάμεσα στα δώρα που προγραμμάτιζε να μας φέρει. Νομίζω σας έδωσα πλήρως να καταλάβετε περί ποίας τρέλας πρόκειται εδώ. Για πάμε λοιπόν να κάνουμε ένα μίνι ταξιδάκι ξανά παρέα όμως αυτή τη φορά στην αγαπημένη μου Βιέννη. Τι να δείτε (τα κυριότερα αφού η πόλη είναι ένα αξιοθέατο ολόκληρη), πού να φάτε, πού να πάτε και λίγο εκτός κέντρου της πόλης. Θα σας δώσω και κάποια tips σχετικά με το πώς να κινηθείτε στην πόλη και πώς να συναστραφείτε με τους Βιεννέζους.

Belvedere Palace


                             



Μην σας πάει ο νους στη γνωστή μάρκα βότκας. Καμία σχέση!! Είναι το πρώτο πράγμα που επισκεφθήκαμε στην πόλη. Πρόκειται για ένα παλάτι, και συγκεκριμένα για την κατοικία του πρίγκηπα Eugene of Savoy. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο με την έκθεση πινάκων, ανάμεσα στους οποίους εκτίθεται και το περίφημο «Φιλί» του Gustav Klimpt, εκφραστή του κινήματος Vienna Secession. Τα ανάκτορα αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα δυο μπαρόκ παλατιών και έναν τεράστιο και απίθανο κήπο. Επιβάλλεται να επισκεφθείτε και τα δυο. Λίγο μετά την είσοδο στα ανάκτορα, ήταν απλωμένο το χριστουγεννιάτικο χωριό.


Η είσοδος του παλατιού





Ο κήπος των ανακτόρων

Το "Φιλί" του Gustav Klimpt

Το χριστουγεννιάτικο χωριό του Belvedere

Maria-Theresien-Platz

Ή αλλιώς θα λέγαμε πλατεία των μουσείων. Πρόκειται για μια τεράστια πλατεία με δυο δίδυμα κτήρια: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistorisches Museum) και το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum). Δυο κτήρια ίδιας αρχιτεκτονικής, δίδυμα στην κυριολεξία. Στη μέση υπάρχουν αγάλματα που κοσμούν τα δρομάκια της πλατείας και που φυσικά ήταν στημένο ένα από τα δεκάδες χριστουγεννιάτικα χωριά. Τα δυο μουσεία έχουν εκθέματα αντίστοιχα με την ονομασία τους. Στο μεν πρώτο θα δούμε ζώα από όλο τον πλανήτη, καθώς και φαντασμαγορικό σόου με δεινόσαυρους, και στο δε δεύτερο πίνακες και ιστορικά εκθέματα από όλες τις εποχές και ρυθμούς.

Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης

 Εκθέματα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ένα από τα αγάλματα της πλατείας

 Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό 


Άγιος Στέφανος

Στο κέντρο της πόλης (Innere Stadt) δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom), το πιο γνωστό landmark της πόλης. Επιβλητικός, γοτθικής αρχιτεκτονικής, σου κόβει την ανάσα και είναι από τα πρώτα πράγματα που αναζητά ένας τουρίστας να δει στην πόλη και να φωτογραφίσει. Τριγύρω υπάρχουν παντού δρόμοι με μαγαζιά (φανταστείτε σαν τη δίκη μας Ομόνοια, αλλά και καμία σχέση παράλληλα) και φυσικά στα πόδια του ναού ένα ακόμα χριστουγεννιάτικο χωριό, το οποίο ίσως να ήταν και το μεγαλύτερο που πήγαμε.

Ο Άγιος Στέφανος λίγο πριν νυχτώσει

Όπερα της Βιέννης (Staatsoper) και Hotel Sacher

Λίγο παρακάτω από τον Άγιο Στέφανο βρίσκουμε την περίφημη και ξακουστή Όπερα της Βιέννης. Βλέπε Μότσαρτ, Στράους, Μπετόβεν, Βάγκνερ, κ.α.. Δεν καταφέραμε να παρακολουθήσουμε κάποιο έργο, καθώς ήταν όλα κλεισμένα από μήνες πριν. Στα πέριξ της όπερας, καθώς και στο παλάτι του Hofburg, μας πλησίασαν κάποιοι κύριοι ντυμένοι με στολές εποχής σαν άλλοι Μότσαρντ και μας προσέφεραν εισιτήρια για όπερες και χορούς αλλά όχι για την όπερα της Βιέννης. Εμάς δεν μας ενδιέφερε κάτι πέραν της όπερας όποτε και δεν το προτιμήσαμε.

Πίσω από την όπερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Sacher, το οποίο φημίζεται για το ομώνυμο γλυκό (Sacher torte). Διαθέτει και κατάστημα εντός όπου μπορείς να προμηθευτείς το γλυκό (εκτός από αυτό που θα φας στο καφέ του) αλλά και έκθεση με διαφορά αναμνηστικά. Η ουρά για να μπούμε ήταν ούτε θυμάμαι πόσες δεκάδες μέτρα. Είναι πολύ γνωστό και αποτελεί άλλο ένα αγαπημένο σημείο της πόλης.

Hotel Sacher

Παλάτι Hofburg και Cafe Central

Είναι το «σπίτι» της δυναστείας των Αψβούργων και η σημερινή έδρα του προέδρου της Αυστρίας. Ένα παλάτι μέσα στο απόλυτα κέντρο της πόλης. Δίπλα του σχεδόν το πολυσυζητημένο καφέ Central. Το επισκέπτεσαι για καφέ και γλυκό. Διαθέτει βιτρίνες με απίθανα γλυκά, ανάμεσα τους και το φοβερό Sacher.

Cafe Central

Πανόραμα του εσωτερικού του Cafe Central

Πύργος της Βιέννης

Donauturm Wien ή αλλιώς ο Πύργος του Δούναβη, ο οποίος βρίσκεται σε ένα τεράστιο πάρκο στον εν λόγω ποταμό. Ανεβαίνετε στον πύργο για να απολαύσετε καφέ, γλυκό ή φαγητό και ενώ βλέπετε όλη τη Βιέννη από ψηλά, η επιφάνεια όπου βρίσκονται τα τραπέζια περιστρέφεται!! Η θέα σου κόβει την ανάσα.

Η θέα από τον πύργο
Figlmuller
Το καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό εστιατόριο για να φας σνίτσελ στη Βιέννη. Πάλι δεν θα σας πω πού έφτανε η ουρά για να μπεις. Ήταν η φάση του περιμένω έξω στο κρύο πότε θα τελειώσει το φαγητό του ένα τραπέζι για να με βάλουν μέσα. Καταρχήν πρέπει να κάνεις κράτηση για να φας με την ησυχία σου ίσως και δύο μήνες πριν, ειδικά περίοδο Χριστουγέννων. Εμείς περιμέναμε για να μπούμε περίπου μία ώρα και το τραπέζι που καθίσαμε ήταν διαθέσιμο (τυχαία πραγματικά) για 45 λεπτά. Το δεχτήκαμε με συνοπτικές διαδικασίες και καθίσαμε να απολαύσουμε το λαχταριστό σνίτσελ με την φοβερή πατατοσαλάτα και κρασί. Στη φωτογραφία παρακάτω θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Φυσικά και δεν καταφέραμε να φάμε τη μερίδα μας καθώς μιλάμε για εξωπραγματικά μεγάλο σνίτσελ. Μην σας πτοήσει το κρύο και η ώρα αναμονής. Αξίζει και με το παραπάνω.

Ζαχαροπλαστείο Demel
                                                            

Σε έναν από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της Βιέννης βρίσκεται το Demel!! Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του 1700, μπαρόκ ρυθμού και με στυλ ροκοκό, και υπήρξε επίσημος προμηθευτής των γλυκισμάτων για τα βασιλικά ανάκτορα. Σίγουρα θα βρεις ουρά κόσμου που περιμένει να καθίσει αλλά αξίζει να περιμένεις, καθόσον τόσο ο καφές του όσο και τα γλυκά του θα σε ξεπληρώσουν με το παραπάνω!! Πέραν του cafe και του ζαχαροπλαστείου, όπου μπορείς και να καθίσεις να φας το γλυκό σου αλλά και να αγοράσεις σε πακέτο, βλέπεις και το εργαστήριο live. 




Τέλος θα σας δώσω μερικά tips για την πόλη προς διευκόλυνση όσων από εσάς την επισκεφθούν:

1) Μετακινηθείτε με τα ΜΜΜ άφοβα. Η Βιέννη έχει πολύ οργανωμένο σύστημα συγκοινωνιών και μπορείτε να πάτε παντού χωρίς αυτοκίνητο.

2) Χρησιμοποιήστε χρεωστική κάρτα για τις πληρωμές σας. Για κάποιο λόγο είναι ξεπερασμένα για τους Βιεννέζους τα μετρητά και όλοι χρησιμοποιούν τις χρεωστικές.

3) Αφήστε φιλοδώρημα. Καθώς πληρώνετε (με την καρτούλα σας), ζητήστε από τον υπάλληλο να κρατήσει κάτι παραπάνω. Είναι πάγια συμπεριφορά αυτή στη Βιέννη και θα σας κοιτάξουν στραβά αν δεν δώσετε, μην σας πω θα σας προσβάλλουν.

4) Το νερό είναι είδος πολυτελείας στη Βιέννη. Δεν πολυπίνουν κανονικό νερό, αλλά ανθρακούχο. Σε όλα τα μαγαζιά το νερό το σερβίρουν σε κάτι ποτήρια μεταξύ σφηνοπότηρου και ποτηριού ρετσίνας. Πάρτε οι κυρίες τσάντες ευρύχωρες και προμηθευτείτε από τοπικές αγορές και σουπερμάρκετ εμφιαλωμένα μπουκαλάκια για να μην πείτε το νερό, νεράκι, αφού το θεωρούν αγένεια να ζητήσεις νερό βρύσης επιπλέον (ο Θεός και η ψυχή τους παιδιά!!).

5) Επ' ουδενί μην μπείτε σε ποδηλατόδρομο. Σίγουρα θα σας χτυπήσει κάποιο ποδήλατο πολύ άσχημα, αφού τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ και έχουν μεγάλους και πολύ οργανωμένους ποδηλατόδρομους, που λειτουργούν κανονικά σαν δρόμοι για αυτοκίνητα.

6) Σκουπίδια - γόπες κάτω not. Θα σας τα φέρει κανένας στο κεφάλι και ίσως να βρεθείτε και στο αστυνομικό τμήμα. Εξάλλου έχει παντού κάδους όλων των ειδών (για σκουπίδια, για πλαστικά, για αλουμίνιο, για τσιγάρα, κλπ) και δεν χρειάζεται να βγει ο Ελληνάρας στη φόρα.

7) Ντυθείτε καλά (έχει καλό κρύο) και φορέστε παπούτσια αθλητικά, καθώς αν θέλετε να δείτε την πόλη, θα πρέπει να την περπατήσετε. Περπατιέται πολύ εύκολα και με τόσα αξιοθέατα που έχει, δεν θα καταλάβετε πώς κάνατε τόσο περπάτημα.

8) Οι ώρες αιχμής της ζωής της πόλης (για καφέ και φαγητό) είναι 12-2 την ημέρα και 6-8 το βράδυ. Αυτά τα 2 δίωρα μπορεί να μην βρείτε μέρος στο δρόμο να περπατήσετε πραγματικά. Παράξενο επίσης είναι ότι από τις 8 και μετά το βράδυ ξαφνικά σχεδόν νεκρώνουν όλα.

9) Την περίοδο των Χριστουγέννων σε κάθε γωνιά και σε κάθε πλατεία της Βιέννης έχει χριστουγεννιάτικα χωριά, τα οποία εκτός από αναμνηστικά, στολίδια, διακοσμητικά που πωλούν, έχουν και ξύλινα σπιτάκια με street food φοβερό και καυτό κρασί. Το φαγητό εκεί είναι μία πολύ καλή και οικονομική λύση αν θες να κάνεις άλλου είδους ψώνια στην πόλη και το κρασάκι, έτσι τόσο κρύο που κάνει, είναι αλήθεια απαραίτητο για να ζεσταθείτε, συν του ότι είναι φοβερά εύγευστο.

10) Μην ξεχνάτε ότι η Βιέννη έχει και Uber και για τη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο βολεύει και συμφέρει πολύ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις