Γιατί αγαπώ τα Χριστούγεννα

Βρισκόμαστε μια ανάσα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Όλες οι πόλεις άναψαν τα δέντρα τους σε πλατείες, οι δρόμοι στολίστηκαν με φώτα γιορτινά, το ίδιο και τα περισσότερα μαγαζιά έστησαν τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες τους, στα περισσότερα σπίτια αναβοσβήνουν φωτάκια, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί επιστρατευσαν τις χριστουγεννιατικες playlists δίχως αύριο, το YouTube γέμισε με προτεινόμενα βιντεάκια με συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η τηλεόραση έχει γεμίσει με διαφημίσεις για παιδικά παιχνίδια κάνοντας τα μικρά παιδιά να μην ξέρουν τι να πρώτο ζητήσουν στο γράμματακι τους στον Άγιο Βασίλη.
Οι περισσότεροι (όπως εγώ) λατρεύουν τα Χριστούγεννα. Γιατί όμως?? Πρώτα από όλα, τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή γεμάτη φως, χρώματα και μυρωδιες. Φωτάκια παντού σε δέντρα, μπαλκόνια, καραβάκια, φάτνες, και πού δεν υπάρχουν φωτάκια να αναβοσβήνουν. Εγώ προσωπικά λατρεύω όλη αυτή την ατμόσφαιρα και γενικά λατρεύω το φως μέσα στο σπίτι και τη ζωή μου. Χρώματα σε βαθύ κόκκινο, πράσινο, μωβ, καφέ, χρυσό και λευκό με λαμψεις και χρυσοσκονες έχουν την τιμητική τους. Είναι χαρακτηριστικές επισης και οι μυρωδιές των Χριστουγέννων. Νομίζω ότι μυρίζουν κανέλα, πορτοκαλί και φρέσκο βούτυρο. Σε ποιον δεν αρέσουν αυτές οι μυρωδιές!! Από γλυκά της εποχής (μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα) μέχρι ποτ πουρί, κεράκια και αρωματικά έλαια για το σπίτι.
Τα Χριστούγεννα ίσως είναι από τις λίγες γιορτές που ο κόσμος αναζητά να βγει από το σπίτι να χαζέψει. Με τόσο στολισμό τριγύρω είναι λες και βγάζεις σκουλήκια και δεν μπορείς να μείνεις μέσα. Προσωπικά λατρεύω τις βόλτες στους στολισμένος δρόμους και τα μαγαζιά, ακόμα κι αν δεν θέλω να αγοράσω κάτι, αν και σχεδόν πάντα καταλήγω σπίτι με σίγουρα μια σακούλα.
Εσεις πιστεύετε στο «Πνεύμα των Χριστουγέννων»?? Για να βοηθήσω στην απάντηση, τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη Χριστούγεννα?? Στους περισσότερους έρχεται το στολισμένο δέντρο, φωτάκια, χιόνι, γλυκά, τζάκι, ζεστουλα, παρεούλα και δώρα. Τα Χριστούγεννα κάνουν τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά με τους αγαπημένους τους. Είναι η εποχή που θα αισθανθούμε την ανάγκη να ανταλλάξουμε ευχές, να πούμε συγγνώμη και σ’ αγαπώ ή και να ξεκαθαρίσουμε μια κατάσταση. Όλα δεκτά, αρκεί να επέλθει η λύτρωση στον άνθρωπο που εκφράζεται.
Και ποιος είναι αυτός, μικρός ή μεγάλος, που δεν περιμένει ένα δωράκι από κάπου, έστω και μικρό!! Τα παιδιά ειδικά οργιάζουν μέσα σε όλη αυτή την διαφήμιση των παιχνιδιών και την έξαρση των καταστημάτων. Μας έχει πιάσει βέβαια καταναλωτική μανία και τρέχουμε να πάρουμε δώρα γιατί πρέπει. Λαθος!! Δώρα παίρνουμε γιατί το αισθανόμαστε!! Τα δώρα, κατά την άποψη μου, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα ή ακριβά, αλλά ουσιώδη. Έστω και μια ζέστη αγκαλιά και μια ευχή από καρδιας για μένα αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο.
Τέλος, το μήνυμα των Χριστουγέννων, έτσι τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ότι μέσα από τη γέννηση του Θεανθρώπου, που σηματοδοτεί την αρχή, αναγεννιόμαστε και μεις. Ερχόμαστε κοντά με πρόσωπα, κάνουμε νέες αρχές, μοιράζουμε χαμόγελα απλόχερα, για να μπορούμε κιόλας να πούμε ότι ζήσαμε το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Στα Χριστούγεννα δεν χωράει μιζέρια και γκρίνια. Ας αφήσουμε λίγο πίσω την κατανάλωση και ας ασχοληθούμε περισσότερο με την ουσία και τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες ζούμε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις