Οι συνήθειες που μας κάνουν διαρκώς κουρασμένους

Όχι δεν φταίει ο καιρός, που μία βρέχει, μία κάνει κρύο, μία έχει ήλιο, μία χιονίζει, μία βγαίνεις στη λιακάδα και μία ανάβεις το τζάκι στο σπίτι. Ούτε και η πολλή δουλειά φταίει, πάντα πνιγόσουν στη δουλειά άλλωστε. Ούτε τα μνημόνια φταίνε. Καταρχήν βγήκαμε από αυτά. Remember?? Για ποιο λόγο όμως ξυπνάς το πρωί και θέλεις απλά να κλείσεις το ξυπνητήρι και να πέσεις για 2 ωρίτσες ύπνου ακόμα?? Για ποιο λόγο λες μισές τις καλημέρες το πρωί στη δουλειά μέχρι να πιεις τον πρώτο καφέ?? Για ποιο λόγο κοιτάς το ρολόι συνεχώς και δεν βλέπεις την ώρα να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου?? Για ποιο λόγο είσαι μονίμως κουρασμένος ενώ οι βιταμίνες δεν λείπουν από την καθημερινότητα σου?? Κι όμως, εάν δεν συντρέχει λόγος υπερκόπωσης ή κάποιος ιατρικός λόγος, η αιτία είσαι εσύ και κάποιες κακές συνήθειες που έχεις αποκτήσει.
1.Ο προσωπικός εργασιακός σου χώρος είναι ακατάστατος. Σου προκαλεί σύγχυση, παράνοια, "mental breakdown" που λέγαμε στην Οξφόρδη. Το επικυρώνουν και οι ψυχολόγοι ότι όσο πιο πολλά πράγματα έχεις στο χώρο σου και είναι ακατάστατος, τόσο ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Αποσπάται η προσοχή του συνεχώς και δεν ξέρει πού να εστιάσει. Αυτό μετά βγαίνει σε κούραση, αφού έχεις δεχθεί τόσα πολλά ερεθίσματα, αλλά δεν συγκεντρώνεσαι ώστε να διεκπεραιώσεις ένα, τη δουλειά που έχεις να κάνεις. Στο τέλος της μέρας σου αυτό προκύπτει σαν πνευματική κούραση. Και να πω ότι ο προσωπικός εργασιακός μας χώρος πρέπει να είναι ευχάριστος και διαμορφωμένος όπως μας βολεύει εμάς να δουλέψουμε. Η λύση?? Συμμάζεψε τον χώρο, αφαίρεσε τα περιττά πράγματα και βάλε την προσωπική πινελιά σου, ώστε να σε τραβάει να μπεις να δουλέψεις.
2. Μένεις πολλές ώρες νηστικός. Ναι, οκ, ξεκινάει η περίοδος που όλοι τρέχουμε στα γυμναστήρια για να βγάλουμε κορμάκια στον ήλιο του καλοκαιριού. Δεν χρειάζεται να λιμοκτονείς όμως. Σιγουρα σε παρασύρει και ο ρυθμός της εργασιακής καθημερινότητας και τρέχεις μην έχοντας χρόνο ούτε να το σκεφτείς. Πώς να λειτουργήσει το σώμα σου αν δεν του δώσεις "καύσιμα"?? Με το απόθεμα που νομίζεις ότι έχεις?? Μέγα λάθος. Με αφαγία, κανείς δεν έζησε και κανείς δεν έχασε κιλό. Αντίθετα κόλλησαν μεταβολισμοί, προκλήθηκαν νεύρα,κούραση, στεναχώρια. Φάε κάτι. Πάρε κανένα φρούτο ή κανένα τοστάκι.
3. Τσακωμένος με τη γυμναστική. Η ακινησία σε κουράζει. Το καθισιό όλη μέρα πέραν των περιττών κιλών, σε βαλτώνει και σε κουράζει πνευματικά και σωματικά. Η γυμναστική σου δίνει το αίσθημα της ευεξίας. Σε κουράζει μεν λίγο σωματικά, αλλά σε ξεμουδιάζει, αναπνέεις καλύτερα, σφίγγει το σώμα, αρέσεις περισσότερο στον εαυτό σου ενώ κοιτάζεται στον καθρέπτη. Μπορείς να αφιερώσεις έστω 45 λεπτά για να κάνεις κάποιες ασκήσεις στο σπίτι σου μεσαίας έντασης, και μην ξεχάσεις διατάσεις.
4. Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί. Όχι δεν είμαι φαν του Βασίλη Παπακων/νου. Κάπνισμα, κάπνισμα, κάπνισμα εννοώ. Μπορεί να ανάβεις τσιγάρο και να αισθάνεσαι ότι χαλαρώνεις. Στην πραγματικότητα όμως απλά ικανοποιείς την κακή αυτή ανάγκη που σου έχει δημιουργήσει η νικοτίνη. Κόψε το τσιγάρο ή έστω ελάττωσε το. Θα αναπνέεις καλύτερα, θα γεύεσαι καλύτερα, θα έχεις καλύτερη όσφρηση, και πόσα άλλα καλά θα έχεις. Τα ξέρετε μην επαναλαμβανόμαστε.
5. Κακή ποιότητα ύπνου. Ο ύπνος για τον άνθρωπο είναι φάρμακο. Ξεκουράζεται το σώμα και το πνεύμα και ξυπνάς αναζωογονημένος. Ο σωστός ύπνος. Σε σωστές συνθήκες, σε δωμάτιο που έχει αεριστεί καλά, με ησυχία και χωρίς φώτα, χωρίς να διαταράσσεται από θορύβους, έχοντας φάει κάτι ελαφρύ το προηγούμενο βράδυ, μακριά από ηλεκτρικές συσκευές και το βασικότερο: σε συγκεκριμένες ώρες και για συγκεκριμένες ώρες. Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμενος να κοιμάται το βράδυ. Αν κοιμάσαι χαράματα και ξυπνάς στις 11 και στις 12 το πρωί, τότε δεν είναι ύπνος αυτό, είναι αρρώστια. Πέραν του ότι χάνεις όλη τη μέρα σου, ξυπνάς πραγματικά κουρασμένος. Φρόντισε να κοιμάσαι και να ξυπνάς συγκεκριμένη ώρα και καλό θα ήταν να μην υπερβαίνεις τις 8-9 ώρες. Όσο περισσότερες ώρες κοιμάσαι σε καθημερινή βάση τόσο το σώμα αργεί να συνέλθει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις